Kurs i gethållning och ostystningsteori

Vill du prova på livet som getbonde för en helg? 🐐🧑‍🌾 Till våren håller vi en kurs hos Studieförbundet Vuxenskolan om gethållning och ostystningsteori!

När vi själva blev getägare för första gången 2016 upptäckte vi hur klurigt det kan vara att hitta information om just getter. Så nu ser vi fram emot att dela med oss av de kunskaper vi har samlat på oss under åren och hålla en grundläggande kurs i det vi själva hade velat veta när vi först skaffade våra getter 😊

Kursen är 22-23 april 2023 och täcker både djurhållning (inklusive mys med vårens killingar! 🥰) och teori i hur man förädlar mjölk till ost. Anmälan görs på sv.se, klicka här.

KURSINNEHÅLL:
¤ Dag 1 börjar på gården där du får lära känna våra getter och killingar. Det blir teori i gethagen om bl.a. stängsel & naturvård och sedan blir det mys med våra gosiga killingar. Under eftermiddagen får du lära dig mer om gethållning så som vanliga sjukdomar, klövvård, killning och vi avslutar med öppen frågestund.

¤ Dag 2 är mjölken och osten i fokus. Vi börjar dagen 07:00 med att mjölka våra 45 getter och en visning av vårt mejeri som vi byggt själva. Du får lära dig om getmjölk, getost och grunderna i hur man förädlar mjölk till ost. Dagen avslutas med ostprovning av några av våra ostar.

FÖRKUNSKAPER:
¤ Inga förkunskaper krävs

TID OCH PLATS:
¤ 22-23 april 2023 i Slänsmåla

ÖVRIG VIKTIG INFORMATION:
¤ Att ha varma slittåliga kläder och även regnkläder vid behov då vi kommer vara utomhus en del.
¤ Rengör era skor eller stövlar innan ni kommer till gården (extra noga om ni varit på en annan gård tidigare).
¤ Kaffe och lättare fika ingår. Det kommer finnas möjlighet att köpa lunch på plats. (Går bra att ta med sig egen lunch). Meddela en vecka innan kursstart om du önskar köpa lunch på plats.

Intresserad? klicka här för att gå till Studieförbundet Vuxenskolans anmälningssida.

Vad håller vi på med?!

Det är nödvändigt att gräva ner sig i produktionsprocesser, kalkyler och planeringar och upptäcka “oj, lägger vi så mycket tid på det” eller “nämen den här produkten lönar sig ju faktiskt inte”. Men det är också lätt att förlora sig i detaljerna och glömma det stora perspektivet. Vad är vår vision? Varför gör vi det här? Ja en produkt kanske är mindre ekonomiskt lönsam än en annan men du kanske älskar att tillverka den? Eller det kanske är något som är ovärderligt för dina kunder. Det är många aspekter att väga in som ger avkastning på olika vis.

Så vad håller vi på med? Vi förespråkar småskalig hållbarhet och vill driva vår verksamhet på samma vis. Ett sätt att nå högre lönsamhet vore att utöka gården och skala upp allting: fler getter, mer mjölk och mer ost. Men då tappar vi ju vår grundvision och det som är viktigt för oss. Vi vill ha en personlig kontakt med våra djur, vi vill att betesmarkerna ska kunna återhämta sig och vi vill förädla våra produkter på ett varsamt och hantverksmässigt vis för att behålla så mycket näring och smak som möjligt. Det är vår bild av en hållbar verksamhet – ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Vi ska istället skapa lönsamhet genom att jobba smartare! Effektivisera, optimera och fortsätta hitta sätt att ta tillvara på resurser vi redan har på gården. Idéerna är många, allt från getskinnstofflor till samarbetsprojekt för att lyfta lokalproducerad mat. Nu återstår att se vad vi kan lyckas åstadkomma 2023. Vi hoppas ni fortsätter följa med oss på vår resa!

BLEKINGEOST TILL JUL 2022 🧀🐐🎅

Här är alla tillfällen i December där det finns tillfälle att handla vår getost. Lagret minskar snabbt nu när vi slutat mjölka för året så har du några favoriter är det bäst att passa på ❤️

1-16 DEC – Beställ för hemleverans i vår webshop

LÖR 3 DEC – Frida på Staxgård Kl.10-14, (nära Pukavik)

SÖN 4 DEC – Kyrkhults tomtemarknad kl.13-16

ONS 7 DEC – REKO-ring Karlskrona , REKO-ring Ronneby , REKO-ring Karlshamn

TOR 8 DEC – REKO-ring Kristianstad , REKO-ring Bromölla

LÖR 10 DEC – Glada tantens skafferi kl.10-15 (nära Broby)

ONS 14 DEC – REKO-ring Sölvesborg , REKO-ring Olofström

TOR 15 DEC – REKO-ring Älmhult

TIS 20 DEC – REKO-ring Tingsryd , REKO-ring Urshult, REKO-ring Ryd

ONS 21 DEC – REKO-ring Karlskrona , REKO-ring Ronneby , REKO-ring Karlshamn

TOR 22 DEC – REKO-ring Östra Göinge , REKO-ring Osby , REKO-ring Kristianstad , REKO-ring Bromölla

Välkommen att beställa på vår hemsida, din lokala REKO-ring eller besöka oss på en av julmarknaderna! 🧀🐐🎅 En gette-god jul önskar Nisse, Claire, Anna, Alanis och resten av getgänget

Gårdsproducerad getost till din dörr!

Vi vet att lokalproducerad mat kan vara svår att få tag på så därför har vi bestämt oss för att köra några rundor i Blekinge och komma till er!

Du kan lätt lägga din beställning på vår hemsida där vi byggt upp en liten webshop. Där finns vår populära ostkaka, färskost och ostar av olika slag. Dessertost eller matlagningsost? Inspiration om vad du kan använda dem till finns under varje produkt.

Du kan även se och köpa våra vackra getfällar, en superfin gåva som håller livet ut! Vårt vintererbjudande, köp 2 eller fler fällar för 1000kr styck, gäller även online. Passa på!

Eftersom vi vill slå ett slag för att byta ut krimskrams i jul har vi också lagt in några andra lokalproducerade varor som är finfina julgåvor.

De naturliga getmjölkstvålarna görs för hand av Åsa och Robert på Lillagården i Kyrkhult. De älskar getter lika mycket som vi! Tvålarna innehåller bara naturliga ingredienser som getmjölk, bivax från deras egen biodling och blommor från deras trädgård. Är inte det en häftig julklapp så vet vi inte vad.

Äpplemusten är hantverksmässigt tillverkad utan tillsatser av Maria och Jonas i Mörrum. För alla älskar äpplemust! En uppskattad gåva och ett fint dryckesalternativ i jul.

Nog läst, spana in godheterna här: https://framtidabruk.com/shop/

Hemleverans innan jul!

Var? Vi levererar till nästan hela Blekinge med undantag för östkusten och vissa öar och delar av skärgården. Är du utanför leveransområdet? Kontakta oss så kanske vi kan lösa det!

Hur? Vi erbjuder gratis hemleverans när du spenderar minst 250kr i vår webshop. När du går till kassan får du fylla i din adress och sedan visas två olika leveransdatum baserat på var du bor. Du kan beställa fram till leveransdagen men eftersom vi har ett litet lager rekommenderar vi att beställa så tidigt som möjligt för att inte gå miste om godbitar.

När? Vi kör fyra leveransrundor innan jul. Bor du väst om riksväg 29 (inklusive Karlshamn) är datumen 28 november eller 17 december. Bor du öst om riksväg 29 är datumen 29 november eller 18 december. (När du skrivit in ditt postnummer i kassan kommer rätt datumalternativ visas för just din adress.)

Vi kommer leverera beställningen på eftermiddagen eller kvällen på det valda datumet. Är du inte hemma vid tillfället, kommer vi lämna din beställning i brevlådan eller på bästa möjliga plats, om vi inte fått specifika instruktioner om annat.

Webshopen hittar du HÄR , välkommen att lägga en beställning!

___________________________________________________________

Funkar det inte? Om du inte tillåts lägga beställningen, kolla att du spenderat minst 250kr som är minimum för leverans. Det kan också vara så att ditt postnummer är utanför leveransområdet. Eller så har något faktiskt blivit tokigt! Får du det inte att fungera får du gärna kontakta oss så ska vi se om vi kan lösa det.

Getfällar – en resurs att ta tillvara på

Getfällen är en jättefin gåva som är hållbar i dubbel bemärkelse! Den är tålig och håller i evig tid om man behandlar den rätt, men den är också klimatsmart eftersom det är en produkt som tagits tillvara på och inte skapats i syfte att konsumeras. De är riktigt varma och tack vare att de är kromfritt beredda, är de mjuka och håller hög kvalitet. Det är en vacker unik inredningsdetalj men också en tålig varm fäll, perfekt i t.ex. skogsmaskinen eller på jaktpasset.

Att driva en hållbar gård inkluderar att minska svinn och ta tillvara på så mycket som möjligt. En naturlig del av det är att ta tillvara på kött och fällar när det är dags för slakt. Vi föder alltså inte upp djur för köttet eller fällarna men vi ser det som en självklarhet att ta tillvara på det vi har. Tyvärr händer det att getgårdar slaktar sina killingar utan att göra det, helt enkelt för att styckning och fällberedning är för kostsamt.

När killingarna är runt 2 månader säljer vi så många som möjligt som livdjur till nya gårdar och familjer. De som inte hittar nya hem behåller vi på gården där de får beta fritt i våra hagar och växa till sig i naturlig takt tills de är stora nog att gå på slakt. Köttet använder vi främst till att göra vår getkorv eller i styckdelar vid förfrågan. Det känns bra och viktigt att kunna erbjuda kött där vi vet att djuren haft ett bra liv.

Fällarna tar vi till Frank på Pälsgarveriet i Flygfors för att beredas. Det är en process som tar lång tid och är kostsam men för oss är det en självklarhet att även fällarna ska komma till användning.

Internet of Cheese

Den senaste månaden har vi haft mycket finbesök här på gården! Land Lantbruks reporter kom och hälsade på för att skriva en artikel om vårt bidrag till Teknikutmaningen. Sen kom P4 Blekinge för att ställa lite mer frågor om hur automationerna hjälper oss hålla elkostnaderna nere och till sist fick vi en kamera på plats när SVT Nyheter var nyfikna på samma ämne.

Vi tycker det är så roligt att våra automationer och tekniska lösningar uppmärksammas! Det här är något vi jobbat med redan innan elpriserna började skena men givetvis är det mer aktuellt nu än någonsin. Vår vision är att driva en hållbar verksamhet och eftersom vi har en bakgrund inom IT faller det sig naturligt att det är just tekniska lösningar vi jobbar med för att uppnå det. För er som är nyfikna har vi länkat till några av de medier vi synts i på sistone:

Getmejeriet i Svängsta sänker sina elkostnader – med hemmabyggt it-system
2022-10-22 SVT Nyheter

Getmejeriet kapar elräkningen med hjälp av ”internet of cheese”
2022-10-10 Sveriges Radio p4 Blekinge

Automatik startar osttillverkningen när elpriset är som lägst
2022-09-30 Land Lantbruk Teknikutmaningen 2022

Gladare mejerister med klimatsmart app

Ysta på distans? Ja delvis i alla fall! Kvällen innan ystning aktiverar vi “early bird” som vi kallar det, en automation som under natten startar pastöriseringen så att vi kan utnyttja elen när den är som billigast och tillåter oss att sätta igång med ystningen så fort vi vaknar. Det här är en av många tekniska lösningar vi håller på att utveckla för att effektivisera elförbrukning och arbetstid i mejeriet.

Bland annat har vi en app där vi har översikt över ystningen, som ph och temperatur, och vi kan även styra delar som omröraren och att värma upp eller kyla grytan. Något som kan rädda en hel ystning när man inte bara driver ett mejeri utan också jobbar på distans i sina andra jobb, underhåller en gård och har 40 getter som ruvar på hyss hela dagarna!

Vi ser de här tekniska lösningarna som ett måste för att göra verksamheten lönsam och hållbar, både för miljön och mejeristen. Det är inget som försämrar kvalitén på varken hantverket eller produkten, utan syftet är att ersätta tidskrävande uppgifter där närvaro inte är nödvändig. Vad är era tankar om automationer och IT-lösningar i mejeriet?


Lokalproducerad mat i Ryd, Urshult och Tingsryd

12 april 2022 startar REKO-ring i Ryd, Urshult och Tingsryd!

Beställ närproducerad mat direkt från oss lokala bönder & producenter. Kött, getost, ägg, hembakat, äpplemust m.m. Förbeställning endast. För att se ditt lokala utbud och för att beställa, gå med i din lokala REKO-ring: Reko-ring Ryd , Reko-ring Urshult , Reko-ring Tingsryd .

Utlämningen, när du kan hämta dina beställda varor, sker varannan tisdag med start 12 april.

/ Buy locally produced food straight from us farmers and producers! Meat, goat cheese, eggs, freshly baked bread, apple must etc. Pre-orders only. Join your local group on Faceboook to see the selection and to place and order: Reko-ring Ryd , Reko-ring Urshult , Reko-ring Tingsryd .

The collection is every second Tuesday starting 12th April 2022.